Uniek woningbouwproject in Schalkwijk nadert einde

Nog maar enkele woningen en appartementen te realiseren

In het landelijke lintdorp Schalkwijk, gelegen langs de Schalkwijkse wetering en aan de rivier de Lek, is de afgelopen jaren een prachtige nieuwe wijk verschenen. De Wiese telt zeventig kwalitatieve woningen, die inmiddels bijna allemaal - en naar volle tevredenheid van de bewoners – zijn opgeleverd. Binnenkort start de laatste fase van dit unieke nieuwbouwproject dat volledig door Bouwbedrijf vd Tol uit Bunnik werd gerealiseerd. Voor de zomer start vd Tol met de verkoop van een kleinschalig en modern appartementencomplex: de laatste kers op de taart in deze charmante en groene nieuwbouwwijk in Schalkwijk bij Utrecht.

Landelijk en charmant

Wat is er nou zo uniek aan De Wiese? Ten eerste natuurlijk de locatie. Wonen in een dorp, waar je naar hartenlust kunt genieten van een wandeling of fietstocht langs de rivieren, waar je prachtige uitzichten hebt op weilanden en landerijen, waar de (klein)kinderen lekker onbezorgd buiten kunnen spelen… wie wil dat niet? In die landelijke en aangename sfeer is de nieuwe wijk De Wiese gerealiseerd.

Oersterk en oermooi

Ook de woningen zijn uniek. Niks geen snelbouw in De Wiese: dit project bevat uitsluitend traditioneel en ambachtelijk gebouwde huizen. Oersterk en oermooi. “De woningen zijn gebouwd met een rijke architectuur en staan op flinke kavels”, vertelt Bram van Eck van Bouwbedrijf vd Tol. “We kiezen voor materialen van goede kwaliteit, hardhouten kozijnen, uitgetimmerde goten en overstekken. Bovendien werken bij ons ervaren ambachtslieden. Dat is maar goed ook, want een andere uniek aspect aan dit project was de grote keuzevrijheid die de bewoners hadden. Dat is aan de ene kant fijn werken voor de bouwers, er wordt tenslotte een groot beroep op hun vakmanschap gedaan, maar aan de andere kant vergt het ook enig aanpassingsvermogen. Het is in het begin altijd even een kwestie van enthousiasmeren, maar als ze dan bezig zijn en het resultaat beginnen te zien, hebben ze veel eer van hun werk. Dan zijn ze echt trots. En terecht.”

Geen woning is hetzelfde

Er zullen weinig nieuwbouwwijken in Nederland zijn waarbij geen woning hetzelfde is. Hoe vaak is het geen eenheidsworst wat wordt gebouwd? “Maar in De Wiese is het echt zo: geen woning is hetzelfde”, verklaart Van Eck. “Iedere koper heeft zijn eigen wensen in de woning kunnen realiseren. Dan heb ik het bijvoorbeeld over verschillende indelingsvarianten, maar ook over de afbouw en de afwerking. Sommige mensen wilden bijvoorbeeld een tweede badkamer of nog een slaapkamer op de zolder. Anderen wilden een inloopkast of een wasruimte. Wat ons betreft was alles mogelijk wat aan regelgeving voldoet. Een mooi voorbeeld was het stel dat voor beide dochters precies even grote slaapkamers wilde. Ook kregen de dochters een gezamenlijke inloopkast tussen hun slaapkamers in. Waarom? Om ruzie tussen de meiden te voorkomen! Hiervoor moest wel een deel van de badkamer worden opgeofferd, maar dat hadden die ouders er graag voor over.”

Fijne bouwperiode

Naast degelijkheid en kwaliteit vindt Bouwbedrijf vd Tol het belangrijk dat het bouwproces voor iedereen een fijne tijd is. In ieder geval voor de bewoners, maar óók voor de vakmensen van Van der Tol en voor de onderaannemers. “Het werkt gewoon heel prettig als iedereen het naar de zin heeft. Daarom hebben we tijdens de bouwperiode veel contact met de bewoners”, vertelt Bram van Eck. “Ook vinden we het leuk om ervoor te zorgen dat de toekomstige buren elkaar alvast een beetje leren kennen. Dat doen we bijvoorbeeld door app-groepen te onderhouden om foto’s van de bouw van hun nieuwe huis te delen en bijeenkomsten te organiseren waarop de nieuwe buren kennis met elkaar maken. De bewoners kunnen sowieso altijd met vragen of kwesties bij ons terecht, ook buiten werktijden via de app bijvoorbeeld. We pakken dit dan zo snel mogelijk op. Het voordeel van deze betrokken werkwijze is dat er bij de oplevering vaak maar heel weinig opleverpunten zijn en de kopers een unieke bouwtijd hebben meegemaakt. En dat zorgt er weer voor dat de bewoners meteen met een goed gevoel gaan wonen. Die opgetogenheid en dat enthousiasme als ze dan eindelijk hun nieuwe woning mogen betrekken… dat verveelt echt nooit! Dat is iedere keer weer fantastisch om mee te maken.”

Sociaal Cultureel Centrum

In 2011 startte Bouwbedrijf vd Tol ‘project De Wiese’ met de bouw van Sociaal Cultureel Centrum De Wiese.. Acht jaar en tientallen tevreden bewonersgezinnen later gaat De Wiese zijn allerlaatste fase in. Voor de zomer zal vd Tol beginnen met de verkoop van een kleinschalig appartementencomplex dat geheel in stijl met de rest van de wijk zal worden opgetrokken.